Opština Mladenovac

privredna publikacija

Turistički potencijali

El. pošta Štampa PDF

Svojom kulturnom baštinom, prirodnim resursima i bogatim istorijskim nasleđem, Mladenovac predstavlja izuzetan turistički potencijal.
Blizina planine Kosmaj (12 km), nudi uživanje u sve popularnijem izletničkom i lovnom turizmu. Prepoznatljiv simbol ove planine, ali i čitave okoline je veliki spomenik podignut na njenom vrhu 1971. godine, u znak sećanja na borce partizanskog odreda formiranog na Kosmaju, koji su poginuli u Drugom svetskom ratu.

Banjski turizam je već uveliko razvijen. Banja Selters, poznata po svojoj lekovitoj termomineralnoj vodi koja je otkrivena 1898. godine, odavno je na dobrom glasu u čitavom svetu.
Sportski ribolov moguć je na dva jezera u blizini Mladenovca, Rabrovačkom i Markovačkom koje poseduje i ugostiteljsko-smeštajne objekte..
O sveprisutnosti despota Stefana Lazarevića (1377-1427), sina i naslednika svetog srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića i knjeginje Milice, jednog od najvećih srpskih vladara, na području današnje mladenovačke opštine svedoče gotovo svi sakralni objekti  nastali u periodu  s kraja 14. i početka 15. veka. Manastir Tresije na Kosmaju koji je krajem 13. i početkom 14. veka sazidao kralj Dragutin, jedan vek kasnije despot Stefan dograđuje i obnavlja. Gradi manastir Pavlovac i uz manastire Kastaljan i Veliku Ivanču vrhove Kosmaja stavlja pod zaštitu svetog Krsta. Svoj kraj Stefan Lazarević je i dočekao na Kosmaju 19. jula 1427. godine, a na mestu njegove smrti u Crkvinama (gde se danas nalazi crkva Sv. Ilije, sagrađena 1884. godine) njegov pratilac Đurađ Zubrović je postavio kameni obelisk koji je sačuvan do današnjih dana i koji je 1979. godine zaštićen kao spomenik kulture od izuzetnog značaja za državu.
Spomenik u centru Mladenovca, autora Mihajla Milovanovića, akademskog slikara i vajara posvećen je palim Mladenovčanima u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine. Podignut je 1926. godine, a njegovom otkrivanju pored mnogih uglednih zvanica prisustvovao je i kralj Aleksandar I Karađorđević sa kraljicom Marijom.
Spomen česma "Crkvenac" nalazi se u naselju "Topovske šupe" nedaleko od centra grada, smeštena u dubodolini pored druma koji Mladenovac povezuje sa Smederevskom Palankom. Sagrađena je 1915. godine kada je u Mladenovcu boravila sanitarna misija škotskih žena, predvođena doktorkom Elzom Inglis iz Edinburga. Pored kapele na starom mladenovačkom groblju nalazi se Spomen kosturnica gde je 1928/29. godine sahranjeno oko 800 stradalnika iz Prvog svetskog rata. Na vrhu Varovnica, 10 km od Mladenovca, pored puta za selo Šepšin, urađen je spomen - kompleks Varovnice. Na tom prostoru je od 4. do 9. decembra 1914. godine vođen boj u okviru čuvene Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu, na liniji fronta Varovnice – Kosmaj – Sibnica, a na području Male Vrbice nalazi se spomen česma, takođe posvećena palima u Prvom svetskom ratu. Još jedna spomen kosturnica nalazi se na planini Kosmaj i u njoj su sahranjeni pripadnici Timočke divizije, stradali u borbama u okolini Beograda tokom novembra 1914. godine.
Mladenovačka pravoslavna crkva posvećena Uspeniju presvete Bogorodice. Njena izgradnja započeta je 18. juna 1908. godine. Gradnja crkve je završena 1910. godine, ali čin osvećenja tada nije obavljen zbog početka Balkanskog, a potom i Prvog svetskog rata. Osvećenje je obavljeno tek 28. avgusta 1929. godine, na Veliku Gospojinu. Crkvu je osveštao tadašnji Patrijarh srpski gospodin Dimitrije.

 

Mladenovac  Info

Broj stanovnika: 56.389
Grad Mladenovac: 22.000 (2. Augusta 1893 proglašen za varoš, a središte sreza postaje 1930. godine)
Površina: 338 km2
Broj naselja: 22
Seoska naselja: Amerić, Beluće, Beljevac, Velika Ivanča, Velika Krsna, Vlaška, Dubona,Jagnjilo, Koraćica, Kovačevac, Mala Vrbica,Markovac, Pružatovac, Rabrovac,Senaja,Crkvine, Šepšin
Prigradska naselja: Rajkovac, Međulužje, Granice, Mladenovac (selo)
Putna mreža: 118 km regionalnih, 28 km magistralnih i 162 km lokalnih puteva
Dan opštine: 2.Avgust

Predrag  Aleksendrić

Nadamo se da smo u ovom kratkom predstavljanju Mladenovca i njegove bogate istorije uspeli da u vama probudimo želju da se i sami uverite u lepotu i duh koji ga krase. Kapija pitome i lepe Šumadije širom je otvorena za sve dobronamerne goste.

Zanimljivosti 

Godine 1965, za jednu noć, “plavci” iz Vrbice buldožerom su prosekli “bulevar” tako da je ujutro pukao pogled ka Tehničkoj školi. Bulevar je potpuno završen 29.11.1980. a prva tri manja tipska solitera s desne i leve strane bulevara i dugačka zgrada preko puta obdaništa započete su pre 1967. godine. Tehnička škola je prva “izašla na brdo”, sagrađena 1961. pre probijanja bulevara. Zgradu, koja je u početku bila predviđena za osnovnu školu, gradio je “Režijski odbor opštine” po tipskom projektu a nadzorni organ je bio Bora Đermanović.