Opština Mladenovac

privredna publikacija

Školstvo, zdravstvo, kultura, sport i informisanje

El. pošta Štampa PDF

U Mladenovcu postoji 20 ustanova za smeštaj dece predškolskog uzrasta i to pet u zgradama vrtića i 15 u osnovnim školama. U njima boravi oko 1.170 mališana, podaci su Predškolske ustanove “Jelica Obradović” za 2010. godinu.
U redovnim osnovnim i srednjim školama godišnje se prosečno školuje oko 6.000 učenika. U sedam osnovnih škola (računajući i isturena odeljenja) je raspoređeno oko 4.300 učenika. U Mladenovcu radi i Osnovna muzička škola “Stevan Hristić” osnovana 1994. godine. Dve srednje škole, Tehnička i Gimnazija, u školskoj 2010/2011. godini školuju 1.623 učenika. Tehnička škola ima preko 50 verifikovanih obrazovnih profila u tri obrazovna smera:

mašinstvo, elektrotehnika i tekstil i u školskoj 2010/2011. godini  broji ukupno 1.052 učenika. Gimnaziju, u istoj školskoj godini pohađa 571 učenik, Kroz tri specijalne i jednu školu za obrazovanje odraslih znanje stiče prosečno 160 polaznika godišnje.
Centar za socijalni rad vodi brigu o najugroženijim sugrađanima, a postoje i dva kluba za stara lica kao i Gerontološki centar kapaciteta 250 korisnika, te  privatni Dom za stara lica “Lug”.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Mladenovcu u ustanovama koje su u planu mreže zdravstvenih ustanova Republike Srbije radi ukupno 89 lekara; 19 opšte medicine, 58 specijalista i 12 na specijalizaciji, 12 stomatologa i 12 farmaceuta. Prosečno, jedan lekar na 585 stanovnika. Zdravstvena zaštita građana obavlja se u tri ustanove; Domu zdravlja u Mladenovcu, Bolnici za hronične bolesti i Institutu za rehabilitaciju “Selters”, kao i u Zdravstvenim ambulantama koje postoje u svakoj seoskoj Mesnoj zajednici.

Okosnicu dešavanja iz oblasti kulture u Mladenvcu svakako čine tradicionalne manifestacije, od kojih se većina održava već decenijama. Centar za kulturu Mladenovca organizuje pozorišni festival “Teatar u jednom dejstvu” koji svakog oktobra predstavi najznačajnija pozorišna ostvarenja iz zemlje i inostranstva, kao i “Likovnu koloniju”, međunarodnu slikarsku smotru. Tu su i književni festival “Šumadijske metafore” gradske biblioteke “Despot Stefan Lazarević” i turnir muzičkih škola “Memorijal Aca Panić” koji priređuje OMŠ “Stevan Hristić”.
Pored pomenutih institucija, značajan doprinos negovanju kulture daje i Muzej Mladenovca sa svojom stalnom postavkom koja broji preko 1000 arheoloških i etnografskih eksponata. Ne malu ulogu u kulturnom životu Mladenovca imaju i kulturno umetnička društva “Šumadija” iz Vlaške, “Izvor” iz Velike Krsne i romsko društvo “Romano Ilo”, na čelu sa najstarijim Kulturno umetničkim društvom u Mladenovcu i drugim po redu osnovanim u Srbiji, „Vojvoda Janko Katić“, koje je sa radom počelo daleke 1896. godine.
Mnogobrojne književne večeri, slikarske, vajarske i izložbe  predmeta primenjene umetnosti, koncerti, projekcije umetničkih filmova, tribine i slična dešavanja samo upotpunjuju bogatu ponudu kulturnih sadržaja u Mladenovcu.
Mladenovac je u svetu poznat po vrhunskom sportisti, rvaču, dugogodišnjem selektoru rvačke reprezentacije Ljubomiru Ivanoviću Gedži (iz Kovačevca), čije ime danas nosi mladenovački Sportsko - rekreativni centar, kao i memorijalni turnir u rvanju.
Karate klub “Mladenovac”, osvajač je niza medalja na evropskim i svetskim takmičenjima iz karatea. Član ovog karate kluba, Nikola Jovanović iz Mladenovca, ujedno je i član muške reprezentacije Srbije koja je na Svetskom prvenstvu održanom u Beogradu 2010. godine osvojila zlatnu medalju, kao što je to svojevremeno uradila i Mladenovčanka Slađana Mitić, kada je postala prvakinja sveta u ovom sportu.
Takođe, grad se može pohvaliti i fudbalskim klubom “OFK Mladenovac” koji nastupa u Srpskoj ligi -  grupa Beograd, gde u 2010. godini zauzima vodeću poziciju, kao i košarkaškim, odbojkaškim, rukometnim ali i klubom američkog fudbala Forestlanders, osnovanim 2006.godine.
Centralno mesto u informisanju Mladenovčana zauzima Televizija Mladenovac, koja je 1997. godine osnovana kao dopisništvo Studija B. Svojevremeno je imala veliku ulogu u informisanju ne samo Mladenovčana već i građana čitave centralne Srbije i bila je jedna od retkih “slobodnih” televizija, nezavisnih od tadašnjeg režima, popularno nazivana “Šumadijski CNN”. Od oktobra 2006. godine funkcioniše u okviru JPI “Mladenovac” u čijem je sastavu i Radio Mladenovac, osnovan 1969. godine. Na području opštine Mladenovac svoj program emituje i privatna radio stanica “M plus”, a sve značajniju ulogu u informisanju građana imaju i internet stranice kao što su www.mladenovac.rs i www.mladenovac-portal.co.rs

 

Mladenovac  Info

Broj stanovnika: 56.389
Grad Mladenovac: 22.000 (2. Augusta 1893 proglašen za varoš, a središte sreza postaje 1930. godine)
Površina: 338 km2
Broj naselja: 22
Seoska naselja: Amerić, Beluće, Beljevac, Velika Ivanča, Velika Krsna, Vlaška, Dubona,Jagnjilo, Koraćica, Kovačevac, Mala Vrbica,Markovac, Pružatovac, Rabrovac,Senaja,Crkvine, Šepšin
Prigradska naselja: Rajkovac, Međulužje, Granice, Mladenovac (selo)
Putna mreža: 118 km regionalnih, 28 km magistralnih i 162 km lokalnih puteva
Dan opštine: 2.Avgust

Predrag  Aleksendrić

Nadamo se da smo u ovom kratkom predstavljanju Mladenovca i njegove bogate istorije uspeli da u vama probudimo želju da se i sami uverite u lepotu i duh koji ga krase. Kapija pitome i lepe Šumadije širom je otvorena za sve dobronamerne goste.

Zanimljivosti 

Opština Mladenovac nazivala se grad u posleratnim godinama (1945-1947), a nalazila se u srezu Mladenovac koji je obuhvatao skoro sva sela današnje opštine. U periodu 1947-1955. opština Mladenovac se nalazi u Kosmajskom srezu koji je oformljen od sreza Mladenovac i sreza Sopot, sa sedištem u Mladenovcu u Acovićevoj zgradi.