Opština Mladenovac

privredna publikacija

Upoznajte Mladenovac

Osnovne informacije

El. pošta Štampa PDF

Osnovne informacijeOpština Mladenovac, jedna od sedamnaest gradskih opština Grada Beograda, nalazi se u severnom delu niske Šumadije, na nadmorskoj visini od 113 do 628 m (planina Kosmaj) i obuhvata veći deo sliva rečice Veliki Lug, leve pritoke Kubršnice, sa perifernim planinskim područjem Kosmaja na zapadu. Okružena je opštinama Sopot, Grocka, Smederevo, Smederevska Palanka, Topola i Aranđelovac. Područje opštine ima karakteristike umereno-kontinentalne klime, sa prosečnom godišnjom temperaturom od 10,7o C i sa prosekom padavina od 649 mm. Površina opštine iznosi 33.904 ha 71 ar 44 m2. Grad Mladenovac danas broji  preko 22 hiljade meštana i nalazi se u centralnom delu opštine koja, računajući pet gradskih, četiri prigradske i 15 seoskih mesnih zajednica po poslednjem popisu, ima ukupno 56.389 stanovnika.

Opširnije...

Nastanak i razvoj

El. pošta Štampa PDF

IstorijaNa teritoriji današnje opštine Mladenovac prva naselja formirana su u periodu praistorije, o čemu svedoče brojna arheološka nalazišta i oko 200 ostataka praistorijskih naselja. Po važnosti posebno se izdvajaju: “Jablanica” u Međulužju, koja potiče iz gvozdenog doba i ranorimskog perioda, Protostarčevačko nalazište od kraja VI  milenijuma p.n.e u Bataševu i “Divičmeđ” u Kovačevcu gde je otkriven rano-srednjovekovni grad iz perioda IX-XI vek. Današnja naselja u mladenovačkom kraju, dakle, pominju se još u srednjem veku, u doba despota Stefana Lazarevića, a kasnije, početkom 16. veka i u turskim popisima.

Opširnije...

Privredni potencijali

El. pošta Štampa PDF

Privredni potencijaliPrivredna delatnost Mladenovca danas se odvija pretežno u sferi privatnog poslovanja, malim i srednjim preduzećima dok su nekadašnji giganti, nastali u vreme ubrzane industrijalizacije posle Drugog svetskog rata, „Petar Drapšin“, "Keramika", „Minel.trafo“, „Cobest“ (Azbest), „Makovica“, „Inteks“ (Crvena zvezda), sa desetkovanim brojem zaposlenih, ili privatizovani ili pred privatizacijom.

Opširnije...

Školstvo, zdravstvo, kultura, sport i informisanje

El. pošta Štampa PDF

U Mladenovcu postoji 20 ustanova za smeštaj dece predškolskog uzrasta i to pet u zgradama vrtića i 15 u osnovnim školama. U njima boravi oko 1.170 mališana, podaci su Predškolske ustanove “Jelica Obradović” za 2010. godinu.
U redovnim osnovnim i srednjim školama godišnje se prosečno školuje oko 6.000 učenika. U sedam osnovnih škola (računajući i isturena odeljenja) je raspoređeno oko 4.300 učenika. U Mladenovcu radi i Osnovna muzička škola “Stevan Hristić” osnovana 1994. godine. Dve srednje škole, Tehnička i Gimnazija, u školskoj 2010/2011. godini školuju 1.623 učenika. Tehnička škola ima preko 50 verifikovanih obrazovnih profila u tri obrazovna smera:

Opširnije...

Turistički potencijali

El. pošta Štampa PDF

Svojom kulturnom baštinom, prirodnim resursima i bogatim istorijskim nasleđem, Mladenovac predstavlja izuzetan turistički potencijal.
Blizina planine Kosmaj (12 km), nudi uživanje u sve popularnijem izletničkom i lovnom turizmu. Prepoznatljiv simbol ove planine, ali i čitave okoline je veliki spomenik podignut na njenom vrhu 1971. godine, u znak sećanja na borce partizanskog odreda formiranog na Kosmaju, koji su poginuli u Drugom svetskom ratu.

Opširnije...

Mladenovac  Info

Broj stanovnika: 56.389
Grad Mladenovac: 22.000 (2. Augusta 1893 proglašen za varoš, a središte sreza postaje 1930. godine)
Površina: 338 km2
Broj naselja: 22
Seoska naselja: Amerić, Beluće, Beljevac, Velika Ivanča, Velika Krsna, Vlaška, Dubona,Jagnjilo, Koraćica, Kovačevac, Mala Vrbica,Markovac, Pružatovac, Rabrovac,Senaja,Crkvine, Šepšin
Prigradska naselja: Rajkovac, Međulužje, Granice, Mladenovac (selo)
Putna mreža: 118 km regionalnih, 28 km magistralnih i 162 km lokalnih puteva
Dan opštine: 2.Avgust

Predrag  Aleksendrić

Nadamo se da smo u ovom kratkom predstavljanju Mladenovca i njegove bogate istorije uspeli da u vama probudimo želju da se i sami uverite u lepotu i duh koji ga krase. Kapija pitome i lepe Šumadije širom je otvorena za sve dobronamerne goste.

Zanimljivosti 

Opština Mladenovac u periodu 1945-1955. sastojala se samo od varoši Mladenovac. Od 1955. do 1957. opština Mladenovac se sastojala od varoši Mladenovac, Sela Mladenovca, Međulužja i Rajkovca.