Opština Mladenovac

privredna publikacija

Osnovne informacije

El. pošta Štampa PDF

Osnovne informacijeOpština Mladenovac, jedna od sedamnaest gradskih opština Grada Beograda, nalazi se u severnom delu niske Šumadije, na nadmorskoj visini od 113 do 628 m (planina Kosmaj) i obuhvata veći deo sliva rečice Veliki Lug, leve pritoke Kubršnice, sa perifernim planinskim područjem Kosmaja na zapadu. Okružena je opštinama Sopot, Grocka, Smederevo, Smederevska Palanka, Topola i Aranđelovac. Područje opštine ima karakteristike umereno-kontinentalne klime, sa prosečnom godišnjom temperaturom od 10,7o C i sa prosekom padavina od 649 mm. Površina opštine iznosi 33.904 ha 71 ar 44 m2. Grad Mladenovac danas broji  preko 22 hiljade meštana i nalazi se u centralnom delu opštine koja, računajući pet gradskih, četiri prigradske i 15 seoskih mesnih zajednica po poslednjem popisu, ima ukupno 56.389 stanovnika.

Mladenovac, koji se nalazi u centralnom delu opštine, kao i celokupna opština, ima povoljan geografski položaj. Kroz njega prolazi moravsko-vardarsko-nišavska železnička pruga, Beograd-Niš-Sofija, što omogućava izvanredne železničke komunikacije. Terirorijom opštine prolazi i autoput Beograd - Niš, od kojeg se u Malom Požarevcu odvaja magistralni put za Mladenovac, tako da grad ima kratku vezu sa ovom najvažnijom srpskom saobraćajnicom. U Mladenovcu se od magistralnog puta za Kragujevac odvajaju regionalni putevi za Smederevo i Smederevsku Palanku, tako da je opština odlično povezana sa okolnim gradovima. Mladenovac ima odličnu saobraćajnu vezu i sa Glavnim gradom i to autoputem (54 km), i preko Ralje i Avale (56 km). Blizina srpske prestonice opštini Mladenovac, kao i činjenica da joj od 1971. godine i teritorijalno pripada, pruža mnogobrojne prednosti u odnosu na druge gradove.

Mladenovac  Info

Broj stanovnika: 56.389
Grad Mladenovac: 22.000 (2. Augusta 1893 proglašen za varoš, a središte sreza postaje 1930. godine)
Površina: 338 km2
Broj naselja: 22
Seoska naselja: Amerić, Beluće, Beljevac, Velika Ivanča, Velika Krsna, Vlaška, Dubona,Jagnjilo, Koraćica, Kovačevac, Mala Vrbica,Markovac, Pružatovac, Rabrovac,Senaja,Crkvine, Šepšin
Prigradska naselja: Rajkovac, Međulužje, Granice, Mladenovac (selo)
Putna mreža: 118 km regionalnih, 28 km magistralnih i 162 km lokalnih puteva
Dan opštine: 2.Avgust

Predrag  Aleksendrić

Nadamo se da smo u ovom kratkom predstavljanju Mladenovca i njegove bogate istorije uspeli da u vama probudimo želju da se i sami uverite u lepotu i duh koji ga krase. Kapija pitome i lepe Šumadije širom je otvorena za sve dobronamerne goste.

Zanimljivosti 

Godine 1965, za jednu noć, “plavci” iz Vrbice buldožerom su prosekli “bulevar” tako da je ujutro pukao pogled ka Tehničkoj školi. Bulevar je potpuno završen 29.11.1980. a prva tri manja tipska solitera s desne i leve strane bulevara i dugačka zgrada preko puta obdaništa započete su pre 1967. godine. Tehnička škola je prva “izašla na brdo”, sagrađena 1961. pre probijanja bulevara. Zgradu, koja je u početku bila predviđena za osnovnu školu, gradio je “Režijski odbor opštine” po tipskom projektu a nadzorni organ je bio Bora Đermanović.