Opština Mladenovac

privredna publikacija

KONCERN ”PETAR DRAPŠIN” AD

El. pošta Štampa PDF

NAJVEĆI PROIZVOĐAČ CILINDARSKIH SKLOPOVA NA BALKANU

Logo

Koncern ”Petar Drapšin” AD spada u red najvećih proizvođača u aluminijskoj industriji visokog kvaliteta i raznovrsnog asortimana.

Preteča i prvi oblik organizovanja je Glavna tenkovska radionica premeštena iz Kranja u proleće 1946. godine, da bi rešenjem Vlade FNRJ 8. augusta 1949. godine bio osnovan ”Petar Drapšin“ kao državno preduzeće od opšte državnog značaja. Za 14 meseci napravljeno je prvih pet tenkova koji su učestvovali na paradi 1. Maja 1950. godine.

Od tada Društvo raste, a proizvodni program se širi na proizvodnju odlivaka, otkovaka i cilindarskih sklopova, ne samo za potrebe vojne industrije, već i za potrebe automobilske i motorne industrije, vazduhoplovstva, brodogradnje, mašinogradnje, elektro industrije, hidraulike, industrije šinskih vozila, građevinarstva i druge namene. Danas je organizovan kao Koncern u čijem sastavu se nalaze:
- Kontrolno društvo KONCERN ”PDM”       
- Fabrika cilindarskih sklopova                 
- Fabrika odlivaka u metalnim kalupima
- Standard plus
- Fabrika otkovaka
- Fabrika alata
- Fabrika za proizvodnju opreme,  održavanje i energetiku
- Zaštitna radionica  
- Fabrika motorskih delova u  Žabarima
- Eksport-import d.o.o.

ISO kvalitetOno po čemu je „PDM“ najpoznatiji u zemlji i inostranstvu je program cilindarskih sklopova. Proizvodni program Fabrike cilindarskih sklopova čine klipovi, cilindarske košuljice i osovinice prvenstveno dizel motora za teretna vozila, traktore, autobuse i putnička vozila. Prečnik radnog prostora cilindra je od 50 do 200 mm. I ako su uinstalirani kapaciteti znatno veći, trenutno moguće je proizvesti najviše 400.000 klipova i 100.000 košuljica za motore većine najvećih domaćih i svetskih proizvođača motora.
Danas je Fabrika najveći proizvođač cilindarskih sklopova na Balkanu za teretna vozila, traktore, autobuse, železnicu i putničke automobile od O 50 do O 200 mm.
Proizvodni program Fabrike odlivaka u metalnim kalupima čine odlivci od aluminijskih legura za livenje, livačke legure iz sekundarnog aluminijuma. Odlivci su mase od 0,1 do 50 kg, srednjeg i visokog stepena složenosti. Izrađuju se delovi za gasnu tehniku, blokovi motora, delovi poljoprivrednih mašina, zvona i kutije menjača, delovi elektromotora, delovi svetiljki za uličnu rasvetu i sl. Značajan proizvod su livačka peščana jezgra. Livenje odlivaka od aluminijskih legura je najstarija delatnost u Koncernu „PDM“. Širok asortiman proizvoda je namenjen pre svega poznatim proizvođačima motora i automobila.
Jedna od najstarijih tehnologija u Koncernu „PDM“ je kovanje obojenih metala od aluminijskih i bakarnih legura. Kovanjem se pored definisanja oblika postižu i znatno bolja mehanička svojstva otkovka. Posebno se izdvaja značaj otkovka od aluminijskih legura, zbog svojih izvanredno dobrih mehaničkih i ostalih karakteristika, sve više potiskuju čelik. Otkivci od bakarnih legura su od velikog značaja u elektroindustriji i za izradu armatura.
Proizvodi Fabrike se primenjuju u namenskoj industriji, motornoj i automobilskoj industriji, industriji šinskih vozila, vazduhoplovstvu, rudarstvu, brodogradnji, mašinogradnji, elektroindustriji, industriji hidrauličnih komponenti i gasnoj tehnici.
Proizvodni program Fabrike odlivaka u peščanim kalupima čine odlivci od aluminijskih legura sve do mase 500 kg. Kapacitet Fabrike je oko 1400 tona godišnje, sa mogućnošću proširenja do 1500 tona. Livenje se obavlja u peščanim kalupima, autoklavu, metalnim kalupima. Poslednjih godina je aktuelan program vrtnih garnitura koji obuhvata proiizvodnju: klupa, stolova, stolica u kombinaciji metal-drvo ili potpuno od metala, koji je namenjen za opremanje parkova, dvorišta kao i zatvorenog prostora, Tu su i poštanski sandučići, zidne česme, fontane, ograde, parking stubići, žardinjere, korpe, ljuljaške i dečje garniture, sve to u kombinaciji različitih boja i dizajna.


Info

KONCERN ”PETAR DRAPŠIN” AD

11400 Mladenovac
Kralja Petra Prvog 34
Tel: 011 8231 181;8231-060; 8231-539 (komercijala)
tel/fax: 011 8231 899
Email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
Web: www.drapsin.co.rs

Menadžment

PETAR MILOVANOVIĆgeneralni direktor: PETAR MILOVANOVIĆ, dipl. mašinski inženjer
Rođen je 10.03.1961. godine u Jagnjilu od oca Josifa i majke Milanke.
Po završetku studija na Mašinskom fakultetu u Beogradu, zapošljava se u ”Petru Drapšinu” Mladenovac gde je u 24 godine vernosti ovom kolektivu obavljao više odgovornih rukovodećih dužnosti, a od 2002. godine nalazi se na funkciji generalnog direktora.
Oženjen, otac dvoje dece.


 

Blok-motora-1-DMB-BeogradCilindarska-glava-1Gear-BoxIzduvna-granaKuciste-pumpeP8130014Picture2Picture3Slika-tenkovaUsisna-grana-DMB-BeogradZvono-menjaca-1-DMB-Beogradklipoviodlivakodlivak9otkovakword-1word-10word-2word-3word-4word-5word-6word-7word-8word-9

Zanimljivosti 

Opština Mladenovac u periodu 1945-1955. sastojala se samo od varoši Mladenovac. Od 1955. do 1957. opština Mladenovac se sastojala od varoši Mladenovac, Sela Mladenovca, Međulužja i Rajkovca.