Opština Mladenovac

privredna publikacija

Туристички потенцијали

Ел. пошта Штампа ПДФ

Својом културном баштином, природним ресурсима и богатим историјским наслеђем, Младеновац представља изузетан туристички потенцијал.
Близина планине Космај (12 км), нуди уживање у све популарнијем излетничком и ловном туризму. Препознатљив симбол ове планине, али и читаве околине је велики споменик подигнут на њеном врху 1971. године, у знак сећања на борце партизанског одреда формираног на Космају, који су погинули у Другом светском рату. Бањски туризам је већ увелико развијен. Бања Селтерс, позната по својој лековитој термоминералној води која је откривена 1898. године, одавно је на добром гласу у читавом свету.
Спортски риболов могућ је на два језера у близини Младеновца, Рабровачком и Марковачком које поседује и угоститељско-смештајне објекте..
О свеприсутности деспота Стефана Лазаревића (1377-1427), сина и наследника светог српског кнеза Лазара Хребељановића и књегиње Милице, једног од највећих српских владара, на подручју данашње младеновачке општине сведоче готово сви сакрални објекти  настали у периоду  с краја 14. и почетка 15. века. Манастир Тресије на Космају који је крајем 13. и почетком 14. века сазидао краљ Драгутин, један век касније деспот Стефан дограђује и обнавља. Гради манастир Павловац и уз манастире Кастаљан и Велику Иванчу врхове Космаја ставља под заштиту светог Крста. Свој крај Стефан Лазаревић је и дочекао на Космају 19. јула 1427. године, а на месту његове смрти у Црквинама (где се данас налази црква Св. Илије, саграђена 1884. године) његов пратилац Ђурађ Зубровић је поставио камени обелиск који је сачуван до данашњих дана и који је 1979. године заштићен као споменик културе од изузетног значаја за државу.
Споменик у центру Младеновца, аутора Михајла Миловановића, академског сликара и вајара посвећен је палим Младеновчанима у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године. Подигнут је 1926. године, а његовом откривању поред многих угледних званица присуствовао је и краљ Александар I Карађорђевић са краљицом Маријом.
Спомен чесма "Црквенац" налази се у насељу "Топовске шупе" недалеко од центра града, смештена у дубодолини поред друма који Младеновац повезује са Смедеревском Паланком. Саграђена је 1915. године када је у Младеновцу боравила санитарна мисија шкотских жена, предвођена докторком Елзом Инглис из Единбурга. Поред капеле на старом младеновачком гробљу налази се Спомен костурница где је 1928/29. године сахрањено око 800 страдалника из Првог светског рата. На врху Варовница, 10 км од Младеновца, поред пута за село Шепшин, урађен је спомен - комплекс Варовнице. На том простору је од 4. до 9. децембра 1914. године вођен бој у оквиру чувене Колубарске битке у Првом светском рату, на линији фронта Варовнице – Космај – Сибница, а на подручју Мале Врбице налази се спомен чесма, такође посвећена палима у Првом светском рату. Још једна спомен костурница налази се на планини Космај и у њој су сахрањени припадници Тимочке дивизије, страдали у борбама у околини Београда током новембра 1914. године.
Младеновачка православна црква посвећена Успенију пресвете Богородице. Њена изградња започета је 18. јуна 1908. године. Градња цркве је завршена 1910. године, али чин освећења тада није обављен због почетка Балканског, а потом и Првог светског рата. Освећење је обављено тек 28. августа 1929. године, на Велику Госпојину. Цркву је освештао тадашњи Патријарх српски господин Димитрије.

Младеновац  Инфо

Број становника: 56.389
Град Младеновац: 22.000 (2. Аугуста 1893 проглашен за варош, а средиште среза постаје 1930. године)
Површина: 338 км2
Број насеља: 22
Сеоска насеља: Амерић, Белуће, Бељевац, Велика Иванча, Велика Крсна, Влашка, Дубона,Јагњило, Кораћица, Ковачевац, Мала Врбица,Марковац, Пружатовац, Рабровац,Сенаја,Црквине, Шепшин
Приградска насеља: Рајковац, Међулужје, Границе, Младеновац (село)
Путна мрежа: 118 км регионалних, 28 км магистралних и 162 км локалних путева
Дан општине: 2.Август

Предраг  Алексендрић

Надамо се да смо у овом кратком представљању Младеновца и његове богате историје успели да у вама пробудимо жељу да се и сами уверите у лепоту и дух који га красе. Капија питоме и лепе Шумадије широм је отворена за све добронамерне госте.

Занимљивости 

Општина Младеновац у периоду 1945-1955. састојала се само од вароши Младеновац. Од 1955. до 1957. општина Младеновац се састојала од вароши Младеновац, Села Младеновца, Међулужја и Рајковца.