Opština Mladenovac

privredna publikacija

Школство, здравство, култура, спорт и информисање

Ел. пошта Штампа ПДФ

У Младеновцу постоји 20 установа за смештај деце предшколског узраста и то пет у зградама вртића и 15 у основним школама. У њима борави око 1.170 малишана, подаци су Предшколске установе “Јелица Обрадовић” за 2010. годину.
У редовним основним и средњим школама годишње се просечно школује око 6.000 ученика. У седам основних школа (рачунајући и истурена одељења) је распоређено око 4.300 ученика. У Младеновцу ради и Основна музичка школа “Стеван Христић” основана 1994. године. Две средње школе, Техничка и Гимназија, у школској 2010/2011. години школују 1.623 ученика. Техничка школа има преко 50 верификованих образовних профила у три образовна смера:

машинство, електротехника и текстил и у школској 2010/2011. години  броји укупно 1.052 ученика. Гимназију, у истој школској години похађа 571 ученик, Кроз три специјалне и једну школу за образовање одраслих знање стиче просечно 160 полазника годишње.
Центар за социјални рад води бригу о најугроженијим суграђанима, а постоје и два клуба за стара лица као и Геронтолошки центар капацитета 250 корисника, те  приватни Дом за стара лица “Луг”.
Према подацима Института за јавно здравље, у Младеновцу у установама које су у плану мреже здравствених установа Републике Србије ради укупно 89 лекара; 19 опште медицине, 58 специјалиста и 12 на специјализацији, 12 стоматолога и 12 фармацеута. Просечно, један лекар на 585 становника. Здравствена заштита грађана обавља се у три установе; Дому здравља у Младеновцу, Болници за хроничне болести и Институту за рехабилитацију “Селтерс”, као и у Здравственим амбулантама које постоје у свакој сеоској Месној заједници.

Окосницу дешавања из области културе у Младенвцу свакако чине традиционалне манифестације, од којих се већина одржава већ деценијама. Центар за културу Младеновца организује позоришни фестивал “Театар у једном дејству” који сваког октобра представи најзначајнија позоришна остварења из земље и иностранства, као и “Ликовну колонију”, међународну сликарску смотру. Ту су и књижевни фестивал “Шумадијске метафоре” градске библиотеке “Деспот Стефан Лазаревић” и турнир музичких школа “Меморијал Аца Панић” који приређује ОМШ “Стеван Христић”.
Поред поменутих институција, значајан допринос неговању културе даје и Музеј Младеновца са својом сталном поставком која броји преко 1000 археолошких и етнографских експоната. Не малу улогу у културном животу Младеновца имају и културно уметничка друштва “Шумадија” из Влашке, “Извор” из Велике Крсне и ромско друштво “Романо Ило”, на челу са најстаријим Културно уметничким друштвом у Младеновцу и другим по реду основаним у Србији, „Војвода Јанко Катић“, које је са радом почело далеке 1896. године.
Многобројне књижевне вечери, сликарске, вајарске и изложбе  предмета примењене уметности, концерти, пројекције уметничких филмова, трибине и слична дешавања само употпуњују богату понуду културних садржаја у Младеновцу.
Младеновац је у свету познат по врхунском спортисти, рвачу, дугогодишњем селектору рвачке репрезентације Љубомиру Ивановићу Геџи (из Ковачевца), чије име данас носи младеновачки Спортско - рекреативни центар, као и меморијални турнир у рвању.
Карате клуб “Младеновац”, освајач је низа медаља на европским и светским такмичењима из каратеа. Члан овог карате клуба, Никола Јовановић из Младеновца, уједно је и члан мушке репрезентације Србије која је на Светском првенству одржаном у Београду 2010. године освојила златну медаљу, као што је то својевремено урадила и Младеновчанка Слађана Митић, када је постала првакиња света у овом спорту.
Такође, град се може похвалити и фудбалским клубом “ОФК Младеновац” који наступа у Српској лиги -  група Београд, где у 2010. години заузима водећу позицију, као и кошаркашким, одбојкашким, рукометним али и клубом америчког фудбала Форестландерс, основаним 2006.године.
Централно место у информисању Младеновчана заузима Телевизија Младеновац, која је 1997. године основана као дописништво Студија Б. Својевремено је имала велику улогу у информисању не само Младеновчана већ и грађана читаве централне Србије и била је једна од ретких “слободних” телевизија, независних од тадашњег режима, популарно називана “Шумадијски ЦНН”. Од октобра 2006. године функционише у оквиру ЈПИ “Младеновац” у чијем је саставу и Радио Младеновац, основан 1969. године. На подручју општине Младеновац свој програм емитује и приватна радио станица “М плус”, а све значајнију улогу у информисању грађана имају и интернет странице као што su www.mladenovac.rs и www.mladenovac-portal.co.rs

 

Младеновац  Инфо

Број становника: 56.389
Град Младеновац: 22.000 (2. Аугуста 1893 проглашен за варош, а средиште среза постаје 1930. године)
Површина: 338 км2
Број насеља: 22
Сеоска насеља: Амерић, Белуће, Бељевац, Велика Иванча, Велика Крсна, Влашка, Дубона,Јагњило, Кораћица, Ковачевац, Мала Врбица,Марковац, Пружатовац, Рабровац,Сенаја,Црквине, Шепшин
Приградска насеља: Рајковац, Међулужје, Границе, Младеновац (село)
Путна мрежа: 118 км регионалних, 28 км магистралних и 162 км локалних путева
Дан општине: 2.Август

Предраг  Алексендрић

Надамо се да смо у овом кратком представљању Младеновца и његове богате историје успели да у вама пробудимо жељу да се и сами уверите у лепоту и дух који га красе. Капија питоме и лепе Шумадије широм је отворена за све добронамерне госте.

Занимљивости 

Године 1965, за једну ноћ, “плавци” из Врбице булдожером су просекли “булевар” тако да је ујутро пукао поглед ка Техничкој школи. Булевар је потпуно завршен 29.11.1980. а прва три мања типска солитера с десне и леве стране булевара и дугачка зграда преко пута обданишта започете су пре 1967. године. Техничка школа је прва “изашла на брдо”, саграђена 1961. пре пробијања булевара. Зграду, која је у почетку била предвиђена за основну школу, градио је “Режијски одбор општине” по типском пројекту а надзорни орган је био Бора Ђермановић.