Opština Mladenovac

privredna publikacija

Школство, здравство, култура, спорт и информисање

Ел. пошта Штампа ПДФ

У Младеновцу постоји 20 установа за смештај деце предшколског узраста и то пет у зградама вртића и 15 у основним школама. У њима борави око 1.170 малишана, подаци су Предшколске установе “Јелица Обрадовић” за 2010. годину.
У редовним основним и средњим школама годишње се просечно школује око 6.000 ученика. У седам основних школа (рачунајући и истурена одељења) је распоређено око 4.300 ученика. У Младеновцу ради и Основна музичка школа “Стеван Христић” основана 1994. године. Две средње школе, Техничка и Гимназија, у школској 2010/2011. години школују 1.623 ученика. Техничка школа има преко 50 верификованих образовних профила у три образовна смера:

машинство, електротехника и текстил и у школској 2010/2011. години  броји укупно 1.052 ученика. Гимназију, у истој школској години похађа 571 ученик, Кроз три специјалне и једну школу за образовање одраслих знање стиче просечно 160 полазника годишње.
Центар за социјални рад води бригу о најугроженијим суграђанима, а постоје и два клуба за стара лица као и Геронтолошки центар капацитета 250 корисника, те  приватни Дом за стара лица “Луг”.
Према подацима Института за јавно здравље, у Младеновцу у установама које су у плану мреже здравствених установа Републике Србије ради укупно 89 лекара; 19 опште медицине, 58 специјалиста и 12 на специјализацији, 12 стоматолога и 12 фармацеута. Просечно, један лекар на 585 становника. Здравствена заштита грађана обавља се у три установе; Дому здравља у Младеновцу, Болници за хроничне болести и Институту за рехабилитацију “Селтерс”, као и у Здравственим амбулантама које постоје у свакој сеоској Месној заједници.

Окосницу дешавања из области културе у Младенвцу свакако чине традиционалне манифестације, од којих се већина одржава већ деценијама. Центар за културу Младеновца организује позоришни фестивал “Театар у једном дејству” који сваког октобра представи најзначајнија позоришна остварења из земље и иностранства, као и “Ликовну колонију”, међународну сликарску смотру. Ту су и књижевни фестивал “Шумадијске метафоре” градске библиотеке “Деспот Стефан Лазаревић” и турнир музичких школа “Меморијал Аца Панић” који приређује ОМШ “Стеван Христић”.
Поред поменутих институција, значајан допринос неговању културе даје и Музеј Младеновца са својом сталном поставком која броји преко 1000 археолошких и етнографских експоната. Не малу улогу у културном животу Младеновца имају и културно уметничка друштва “Шумадија” из Влашке, “Извор” из Велике Крсне и ромско друштво “Романо Ило”, на челу са најстаријим Културно уметничким друштвом у Младеновцу и другим по реду основаним у Србији, „Војвода Јанко Катић“, које је са радом почело далеке 1896. године.
Многобројне књижевне вечери, сликарске, вајарске и изложбе  предмета примењене уметности, концерти, пројекције уметничких филмова, трибине и слична дешавања само употпуњују богату понуду културних садржаја у Младеновцу.
Младеновац је у свету познат по врхунском спортисти, рвачу, дугогодишњем селектору рвачке репрезентације Љубомиру Ивановићу Геџи (из Ковачевца), чије име данас носи младеновачки Спортско - рекреативни центар, као и меморијални турнир у рвању.
Карате клуб “Младеновац”, освајач је низа медаља на европским и светским такмичењима из каратеа. Члан овог карате клуба, Никола Јовановић из Младеновца, уједно је и члан мушке репрезентације Србије која је на Светском првенству одржаном у Београду 2010. године освојила златну медаљу, као што је то својевремено урадила и Младеновчанка Слађана Митић, када је постала првакиња света у овом спорту.
Такође, град се може похвалити и фудбалским клубом “ОФК Младеновац” који наступа у Српској лиги -  група Београд, где у 2010. години заузима водећу позицију, као и кошаркашким, одбојкашким, рукометним али и клубом америчког фудбала Форестландерс, основаним 2006.године.
Централно место у информисању Младеновчана заузима Телевизија Младеновац, која је 1997. године основана као дописништво Студија Б. Својевремено је имала велику улогу у информисању не само Младеновчана већ и грађана читаве централне Србије и била је једна од ретких “слободних” телевизија, независних од тадашњег режима, популарно називана “Шумадијски ЦНН”. Од октобра 2006. године функционише у оквиру ЈПИ “Младеновац” у чијем је саставу и Радио Младеновац, основан 1969. године. На подручју општине Младеновац свој програм емитује и приватна радио станица “М плус”, а све значајнију улогу у информисању грађана имају и интернет странице као што su www.mladenovac.rs и www.mladenovac-portal.co.rs

 

Младеновац  Инфо

Број становника: 56.389
Град Младеновац: 22.000 (2. Аугуста 1893 проглашен за варош, а средиште среза постаје 1930. године)
Површина: 338 км2
Број насеља: 22
Сеоска насеља: Амерић, Белуће, Бељевац, Велика Иванча, Велика Крсна, Влашка, Дубона,Јагњило, Кораћица, Ковачевац, Мала Врбица,Марковац, Пружатовац, Рабровац,Сенаја,Црквине, Шепшин
Приградска насеља: Рајковац, Међулужје, Границе, Младеновац (село)
Путна мрежа: 118 км регионалних, 28 км магистралних и 162 км локалних путева
Дан општине: 2.Август

Предраг  Алексендрић

Надамо се да смо у овом кратком представљању Младеновца и његове богате историје успели да у вама пробудимо жељу да се и сами уверите у лепоту и дух који га красе. Капија питоме и лепе Шумадије широм је отворена за све добронамерне госте.

Занимљивости 

Општина Младеновац називала се град у послератним годинама (1945-1947), а налазила се у срезу Младеновац који је обухватао скоро сва села данашње општине. У периоду 1947-1955. општина Младеновац се налази у Космајском срезу који је оформљен од среза Младеновац и среза Сопот, са седиштем у Младеновцу у Ацовићевој згради.