Opština Mladenovac

privredna publikacija

Упознајте Младеновац

Основне информације

Ел. пошта Штампа ПДФ

Основне информацијеОпштина Младеновац, једна од седамнаест градских општина Града Београда, налази се у северном делу ниске Шумадије, на надморској висини од 113 до 628 м (планина Космај) и обухвата већи део слива речице Велики Луг, леве притоке Кубршнице, са периферним планинским подручјем Космаја на западу. Окружена је општинама Сопот, Гроцка, Смедерево, Смедеревска Паланка, Топола и Аранђеловац. Подручје општине има карактеристике умерено-континенталне климе, са просечном годишњом температуром од 10,7о Ц и са просеком падавина од 649 мм. Површина општине износи 33.904 ха 71 ар 44 м2. Град Младеновац данас броји  преко 22 хиљаде мештана и налази се у централном делу општине која, рачунајући пет градских, четири приградске и 15 сеоских месних заједница по последњем попису, има укупно 56.389 становника.

Опширније...

Настанак и развој

Ел. пошта Штампа ПДФ

ИсторијаНа територији данашње општине Младеновац прва насеља формирана су у периоду праисторије, о чему сведоче бројна археолошка налазишта и око 200 остатака праисторијских насеља. По важности посебно се издвајају: “Јабланица” у Међулужју, која потиче из гвозденог доба и раноримског периода, Протостарчевачко налазиште од краја VI  миленијума п.н.е у Баташеву и “Дивичмеђ” у Ковачевцу где је откривен рано-средњовековни град из периода IX-XI век. Данашња насеља у младеновачком крају, дакле, помињу се још у средњем веку, у доба деспота Стефана Лазаревића, а касније, почетком 16. века и у турским пописима.

Опширније...

Привредни потенцијали

Ел. пошта Штампа ПДФ

Привредни потенцијалиПривредна делатност Младеновца данас се одвија претежно у сфери приватног пословања, малим и средњим предузећима, док су некадашњи гиганти, настали у време убрзане индустриализације после Другог светског рата, „Петар Драпшин“, „Керамика“, „Минел.трафо“, „Цобест“ (Азбест), „Маковица“, „Интекс“ (Црвена звезда), са десеткованим бројем запослених, или приватизовани или пред приватизацијом.

Опширније...

Школство, здравство, култура, спорт и информисање

Ел. пошта Штампа ПДФ

У Младеновцу постоји 20 установа за смештај деце предшколског узраста и то пет у зградама вртића и 15 у основним школама. У њима борави око 1.170 малишана, подаци су Предшколске установе “Јелица Обрадовић” за 2010. годину.
У редовним основним и средњим школама годишње се просечно школује око 6.000 ученика. У седам основних школа (рачунајући и истурена одељења) је распоређено око 4.300 ученика. У Младеновцу ради и Основна музичка школа “Стеван Христић” основана 1994. године. Две средње школе, Техничка и Гимназија, у школској 2010/2011. години школују 1.623 ученика. Техничка школа има преко 50 верификованих образовних профила у три образовна смера:

Опширније...

Туристички потенцијали

Ел. пошта Штампа ПДФ

Својом културном баштином, природним ресурсима и богатим историјским наслеђем, Младеновац представља изузетан туристички потенцијал.
Близина планине Космај (12 км), нуди уживање у све популарнијем излетничком и ловном туризму. Препознатљив симбол ове планине, али и читаве околине је велики споменик подигнут на њеном врху 1971. године, у знак сећања на борце партизанског одреда формираног на Космају, који су погинули у Другом светском рату.

Опширније...

Младеновац  Инфо

Број становника: 56.389
Град Младеновац: 22.000 (2. Аугуста 1893 проглашен за варош, а средиште среза постаје 1930. године)
Површина: 338 км2
Број насеља: 22
Сеоска насеља: Амерић, Белуће, Бељевац, Велика Иванча, Велика Крсна, Влашка, Дубона,Јагњило, Кораћица, Ковачевац, Мала Врбица,Марковац, Пружатовац, Рабровац,Сенаја,Црквине, Шепшин
Приградска насеља: Рајковац, Међулужје, Границе, Младеновац (село)
Путна мрежа: 118 км регионалних, 28 км магистралних и 162 км локалних путева
Дан општине: 2.Август

Предраг  Алексендрић

Надамо се да смо у овом кратком представљању Младеновца и његове богате историје успели да у вама пробудимо жељу да се и сами уверите у лепоту и дух који га красе. Капија питоме и лепе Шумадије широм је отворена за све добронамерне госте.

Занимљивости 

Године 1965, за једну ноћ, “плавци” из Врбице булдожером су просекли “булевар” тако да је ујутро пукао поглед ка Техничкој школи. Булевар је потпуно завршен 29.11.1980. а прва три мања типска солитера с десне и леве стране булевара и дугачка зграда преко пута обданишта започете су пре 1967. године. Техничка школа је прва “изашла на брдо”, саграђена 1961. пре пробијања булевара. Зграду, која је у почетку била предвиђена за основну школу, градио је “Режијски одбор општине” по типском пројекту а надзорни орган је био Бора Ђермановић.