Opština Mladenovac

privredna publikacija

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „ЈЕЛИЦА ОБРАДОВИЋ“ МЛАДЕНОВАЦ

Ел. пошта Штампа ПДФ

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „ЈЕЛИЦА ОБРАДОВИЋ“ МЛАДЕНОВАЦПредшколска установа у Младеновцу је основана 01. јануара 1966. године као организација од посебног значаја под називом "Установа за дневни боравак деце Младе-новац". Њој је претходио рад забавишта за предшколску децу при Основној школи "Момчило Живојиновић". Рад са децом од 3 до 7 година, у првој предшколској установи, организован је најпре у монтажном објекту капацитета 60-оро деце. Данас, у саставу Предшколске установе "Јелица Обрадовић" налази се вртићи и објекти: - вртић "Дуга" (стари назив "Центар"), отворен априла 1973. године, капацитета 415 деце, узраста од 1 (6 месеци) до 6,5 година;
- вртић "Брезе", отворен марта 1977. године, капацитета 152 деце, узраста од 1 до 6,5 година;
- вртић "Сунце" (стари назив "Петар Драпшин") отворен октобра 1980. године, капацитета 216 деце, узраста од 1 до 6,5 година;
- вртић "Плави чуперак" у Ковачевцу, отворен 1. септембра 2003. године, капацитета 64 деце, узраста од 1 до 6,5 година;
- вртић "Звездица", отворен децембра 2008. године, проширен у октобру 2009. године, капацитета 136 деце, узраста од 1 до 6,5 година;
- централна кухиња и вешерница, капацитета 1200 оброка, изграђена 2010. године.

Под управом Предшколске установе налази се и 17 припремних група предшколске деце у 16 сеоских месних заједница, а њихов рад је организован у просторијама основних школа. Рад припремних предшколских група је организован у Јагњилу, Рабровцу, Влашкој, Великој Иванчи, Великој Крсни, Марковцу, Пружатовцу, Међулужју, Кораћици, Шепшину, Сенаји, Границама, Село Младеновцу, Дубони и Америћу, а од 2010. године и у Рајковцу.
Програмске задатке реализује 166 запослених.

Предшколска установа реализује следеће задатке:
- обезбеђење материјалног положаја делатности;
- рад на потпуном обухвату предшколске деце целодневним и четворочасовним боравком;
- унапређивање васпитно образовног рада у складу са Општим основама предшколског програма;
- унапређивање превентивно-здравствене заштите, неге и исхране деце, одмора и рекреације;
- рад на реализацији развојних циљева и задатака постављених Развојним планом установе;
- унапређивање свих облика сарадње са породицом и друштвеном средином;
- рад на стручном усавршавању свих запослених.

У раду наше Установе, значајан квалитет чини континуирано стручно усавршавање запослених у циљу унапређења васпитно-образовног рада са децом.

У домаћим и међународним часописима и зборницима од 2007 до краја 2010. године објављено је петнаест научних и стручних радова, презентованих на више скупова и симпозијума.
Нови програми и пројекти који се реализују у овој установи су:
- Програм "Буди прав бићеш здрав" се реализује од 2005/06 године у свим нашим вртићима. Усмерен је на превенцију постуралних поремећаја кичменог стуба и равних стопала.
- Програм "Играчкотека као библиотека" се реализује од 2005. године и има за циљ да омогући родитељима да у наменски опремљеном простору вртића, могу изабрати и бесплатно изнајмити играчку за своје дете.
- Трим стаза-Трим играоница и Спајдиленд представљају мултифункционалне системе за праћење, развој и унапређивање дечије локомоције. Лоцирани су у вртићу "Брезе", те оправдано овај вртић има статус спортско-еколошког вртића.

Директори који су руководили ПУ "Јелица Обрадовић" од оснивања до данас су:
Нађа Митровић, Винка Стефановић, Рада Дамњановић, Мирослава Стојковић, Небојша Цветковић.

У циљу обезбеђивања материјалног положаја делатности, у току је:
- Проширење објекта "Плави чуперак" чиме ће бити обезбеђени услови за смештај још 70-оро деце са подручја МЗ Ковачевца и Велике Крсне,
- Обзиром на потребе Градске општине Младеновац планира се изградња новог објекта на локацији насеље "25 мај",
- Током 2011. године реализоваће се изградња дечјег наткривеног стадиона у вртићу "Сунце"-насеље "Петар Драпшин" и отвореног дечјег игралишта у вртићу "Брезе"-насеље Селтерс бања, чиме ће бити обезбеђени услови за унапређивање дечје игре, рекреације и предшколског спорта.

Запослени ПУ "Јелица Обрадовић" са ентузијазмом теже просперитету своје установе за добробит деце и сматрају да имају снаге да ту визију и остваре.


Инфо

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „ЈЕЛИЦА ОБРАДОВИЋ“ МЛАДЕНОВАЦ

Младеновац, Вука Караџића 77
Тел/факс: 011 8230-159

Email: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Менаџмент

др НЕБОЈША (ТОМИСЛАВ) ЦВЕТКОВИЋДиректор: др НЕБОЈША (ТОМИСЛАВ) ЦВЕТКОВИЋ

Небојша (Томислав) Цветковић је рођен 14.09.1958. године у Младеновцу. Ожењен је и отац двоје деце.
Дипломирао је на Факултету за физичко васпитање у Београду 1983. године, Магистарску тезу одбранио 2006., а Докторску дисертацију 2009. год. на Факултету за спорт у Новом Саду, из уже стручне области, кинезитерапија (превенција поремећаја статуса стопала и кичменог стуба код деце предшколског узраста), у оквиру предшколског физичког васпитања. 

Аутор две рецензиране књигеАутор је две рецензиране књиге: ''Вежбе обликовања за децу'', 1996. год. и ''Буди прав-бићеш здрав'', 2003. год., као и акредитованог програма "Буди прав-бићеш здрав", објављеног у каталогу програма стручног усавршавања запослених у образовању за школску 2007/08., 2008/09., 2009/10., 2010/11., Завода за унапређење образовања и васпитања Републике Србије. Написао је више стручних и научних радова објављених у неколико домаћих и међународних референтних часописа.
Директор је ПУ “Јелица Обрадовић“ у Младеновцу од 2001. год. и на тој функцији је и данас. Ангажован је у неколико референтних организација и то: Националном Просветном Савету Србије-Комисија за предшколско васпитање и образовање од 2006-2009. год. и Удружењу директора предшколских установа Србије (УДИПУС) у својству председника од 2003. године.
Активно учествовао у карате спорту као такмичар и тренер у КК „Младеновац“ и КК „Црвена Звезда“. Носилац је мајсторског звања четвртог степена.
Небојша Цветковић је носилац неколико јавних награда и признања за свој рад. Скупштина Општине Младеновац, аутору ове књиге, доделила је „Повељу“ за постигнуте изузетне резултате у области образовања и васпитања 2008. год. За вишегодишњу сарадњу предшколске установе и Српске Православне цркве, у области васпитања и образовања најмлађих, признање „Архијерејску грамату“ доделио му је Епископ шумадијски Јован, 26.01.2010. године у Младеновцу.


 

01DSCN0036DSCN0075DSCN0084DSCN0125DSCN0147DSCN0166DSCN0219DSCN0233DSCN6693DSC_1914DSC_5738DSC_8059DSC_9768VRTIC-ZVEZDICAZAVRSNA-18igrackoteka-2sa-tare-1sunce

Занимљивости 

Године 1965, за једну ноћ, “плавци” из Врбице булдожером су просекли “булевар” тако да је ујутро пукао поглед ка Техничкој школи. Булевар је потпуно завршен 29.11.1980. а прва три мања типска солитера с десне и леве стране булевара и дугачка зграда преко пута обданишта започете су пре 1967. године. Техничка школа је прва “изашла на брдо”, саграђена 1961. пре пробијања булевара. Зграду, која је у почетку била предвиђена за основну школу, градио је “Режијски одбор општине” по типском пројекту а надзорни орган је био Бора Ђермановић.