Opština Mladenovac

privredna publikacija

Основне информације

Ел. пошта Штампа ПДФ

Основне информацијеОпштина Младеновац, једна од седамнаест градских општина Града Београда, налази се у северном делу ниске Шумадије, на надморској висини од 113 до 628 м (планина Космај) и обухвата већи део слива речице Велики Луг, леве притоке Кубршнице, са периферним планинским подручјем Космаја на западу. Окружена је општинама Сопот, Гроцка, Смедерево, Смедеревска Паланка, Топола и Аранђеловац. Подручје општине има карактеристике умерено-континенталне климе, са просечном годишњом температуром од 10,7о Ц и са просеком падавина од 649 мм. Површина општине износи 33.904 ха 71 ар 44 м2. Град Младеновац данас броји  преко 22 хиљаде мештана и налази се у централном делу општине која, рачунајући пет градских, четири приградске и 15 сеоских месних заједница по последњем попису, има укупно 56.389 становника.

Младеновац, који се налази у централном делу општине, као и целокупна општина, има повољан географски положај. Кроз њега пролази моравско-вардарско-нишавска железничка пруга, Београд-Ниш-Софија, што омогућава изванредне железничке комуникације. Терироријом општине пролази и аутопут Београд - Ниш, од којег се у Малом Пожаревцу одваја магистрални пут за Младеновац, тако да град има кратку везу са овом најважнијом српском саобраћајницом. У Младеновцу се од магистралног пута за Крагујевац одвајају регионални путеви за Смедерево и Смедеревску Паланку, тако да је општина одлично повезана са околним градовима. Младеновац има одличну саобраћајну везу и са Главним градом и то аутопутем (54 км), и преко Раље и Авале (56 км). Близина српске престонице општини Младеновац, као и чињеница да јој од 1971. године и територијално припада, пружа многобројне предности у односу на друге градове.

 

Младеновац  Инфо

Број становника: 56.389
Град Младеновац: 22.000 (2. Аугуста 1893 проглашен за варош, а средиште среза постаје 1930. године)
Површина: 338 км2
Број насеља: 22
Сеоска насеља: Амерић, Белуће, Бељевац, Велика Иванча, Велика Крсна, Влашка, Дубона,Јагњило, Кораћица, Ковачевац, Мала Врбица,Марковац, Пружатовац, Рабровац,Сенаја,Црквине, Шепшин
Приградска насеља: Рајковац, Међулужје, Границе, Младеновац (село)
Путна мрежа: 118 км регионалних, 28 км магистралних и 162 км локалних путева
Дан општине: 2.Август

Предраг  Алексендрић

Надамо се да смо у овом кратком представљању Младеновца и његове богате историје успели да у вама пробудимо жељу да се и сами уверите у лепоту и дух који га красе. Капија питоме и лепе Шумадије широм је отворена за све добронамерне госте.

Занимљивости 

Општина Младеновац у периоду 1945-1955. састојала се само од вароши Младеновац. Од 1955. до 1957. општина Младеновац се састојала од вароши Младеновац, Села Младеновца, Међулужја и Рајковца.