Opština Mladenovac

privredna publikacija

КОНЦЕРН ”ПЕТАР ДРАПШИН” АД

Ел. пошта Штампа ПДФ

”ПЕТАР ДРАПШИН” Лого

 

НАЈВЕЋИ ПРОИЗВОЂАЧ ЦИЛИНДАРСКИХ СКЛОПОВА НА БАЛКАНУ

Концерн ”Петар Драпшин” АД спада у ред највећих произвођача у алуминијској индустрији високог квалитета и разноврсног асортимана. Претеча и први облик организовања је Главна тенковска радионица премештена из Крања у пролеће 1946. године, да би решењем Владе ФНРЈ 8. аугуста 1949. године био основан ”Петар Драпшин“ као државно предузеће од опште државног значаја. За 14 месеци направљено је првих пет тенкова који су учествовали на паради 1. Маја 1950. године. Од тада Друштво расте, а производни програм се шири на производњу одливака, отковака и цилиндарских склопова, не само за потребе војне индустрије, већ и за потребе аутомобилске и моторне индустрије, ваздухопловства, бродоградње, машиноградње, електро индустрије, хидраулике, индустрије шинских возила, грађевинарства и друге намене. Данас је организован као Концерн у чијем саставу се налазе:
- Контролно друштво КОНЦЕРН ”ПДМ”
- Фабрика цилиндарских склопова
- Фабрика одливака у металним калупима
- Стандард плус
- Фабрика отковака
- Фабрика алата
- Фабрика за производњу опреме, одржавање и енергетику
- Заштитна радионица
- Фабрика моторских делова у Жабарима
- Експорт-импорт д.о.о.

ISO квалитетОно по чему је „ПДМ“ најпознатији у земљи и иностранству је програм цилиндарских склопова. Производни програм Фабрике цилиндарских склопова чине клипови, цилиндарске кошуљице и осовинице првенствено дизел мотора за теретна возила, тракторе, аутобусе и путничка возила. Пречник радног простора цилиндра је од 50 до 200 мм. И ако су уинсталирани капацитети знатно већи, тренутно могуће је произвести највише 400.000 клипова и 100.000 кошуљица за моторе већине највећих домаћих и светских произвођача мотора.
Данас је Фабрика највећи произвођач цилиндарских склопова на Балкану за теретна возила, тракторе, аутобусе, железницу и путничке аутомобиле од О 50 до О 200 мм.
Производни програм Фабрике одливака у металним калупима чине одливци од алуминијских легура за ливење, ливачке легуре из секундарног алуминијума. Одливци су масе од 0,1 до 50 кг, средњег и високог степена сложености. Израђују се делови за гасну технику, блокови мотора, делови пољопривредних машина, звона и кутије мењача, делови електромотора, делови светиљки за уличну расвету и сл. Значајан производ су ливачка пешчана језгра. Ливење одливака од алуминијских легура је најстарија делатност у Концерну „ПДМ“. Широк асортиман производа је намењен пре свега познатим произвођачима мотора и аутомобила.
Једна од најстаријих технологија у Концерну „ПДМ“ је ковање обојених метала од алуминијских и бакарних легура. Ковањем се поред дефинисања облика постижу и знатно боља механичка својства отковка. Посебно се издваја значај отковка од алуминијских легура, због својих изванредно добрих механичких и осталих карактеристика, све више потискују челик. Откивци од бакарних легура су од великог значаја у електроиндустрији и за израду арматура.
Производи Фабрике се примењују у наменској индустрији, моторној и аутомобилској индустрији, индустрији шинских возила, ваздухопловству, рударству, бродоградњи, машиноградњи, електроиндустрији, индустрији хидрауличних компоненти и гасној техници.
Производни програм Фабрике одливака у пешчаним калупима чине одливци од алуминијских легура све до масе 500 кг. Капацитет Фабрике је око 1400 тона годишње, са могућношћу проширења до 1500 тона. Ливење се обавља у пешчаним калупима, аутоклаву, металним калупима. Последњих година је актуелан програм вртних гарнитура који обухвата проиизводњу: клупа, столова, столица у комбинацији метал-дрво или потпуно од метала, који је намењен за опремање паркова, дворишта као и затвореног простора, Ту су и поштански сандучићи, зидне чесме, фонтане, ограде, паркинг стубићи, жардињере, корпе, љуљашке и дечје гарнитуре, све то у комбинацији различитих боја и дизајна.


Инфо

КОНЦЕРН ”ПЕТАР ДРАПШИН” АД

11400 Младеновац, Краља Петра Првог 34
Тел: 011 8231 181; 8231-060; 8231-539 (комерцијала)
тел/фаx: 011 8231 899
Email: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Web: www.drapsin.co.rs

Менаџмент

ПЕТАР МИЛОВАНОВИЋгенерални директор: ПЕТАР МИЛОВАНОВИЋ, дипл. машински инжењер

Рођен је 10.03.1961. године у Јагњилу од оца Јосифа и мајке Миланке.
По завршетку студија на Машинском факултету у Београду, запошљава се у ”Петру Драпшину” Младеновац где је у 24 године верности овом колективу обављао више одговорних руководећих дужности, а од 2002. године налази се на функцији генералног директора.
Ожењен, отац двоје деце.


 

Blok-motora-1-DMB-BeogradCilindarska-glava-1Gear-BoxIzduvna-granaKuciste-pumpeP8130014Picture2Picture3Slika-tenkovaUsisna-grana-DMB-BeogradZvono-menjaca-1-DMB-Beogradklipoviodlivakodlivak9otkovakword-1word-10word-2word-3word-4word-5word-6word-7word-8word-9

Занимљивости 

Општина Младеновац називала се град у послератним годинама (1945-1947), а налазила се у срезу Младеновац који је обухватао скоро сва села данашње општине. У периоду 1947-1955. општина Младеновац се налази у Космајском срезу који је оформљен од среза Младеновац и среза Сопот, са седиштем у Младеновцу у Ацовићевој згради.