Opština Mladenovac

privredna publikacija

Настанак и развој

Ел. пошта Штампа ПДФ

ИсторијаНа територији данашње општине Младеновац прва насеља формирана су у периоду праисторије, о чему сведоче бројна археолошка налазишта и око 200 остатака праисторијских насеља. По важности посебно се издвајају: “Јабланица” у Међулужју, која потиче из гвозденог доба и раноримског периода, Протостарчевачко налазиште од краја VI  миленијума п.н.е у Баташеву и “Дивичмеђ” у Ковачевцу где је откривен рано-средњовековни град из периода IX-XI век. Данашња насеља у младеновачком крају, дакле, помињу се још у средњем веку, у доба деспота Стефана Лазаревића, а касније, почетком 16. века и у турским пописима.

Формирање Младеновца почиње 1882. године током изградње железничке пруге Београд-Ниш. Том приликом подигнута је прва зграда будуће вароши, механа „Космај“, која је у нешто измењеном облику сачувана до данас. Око железничке станице и механе, на пространим мочварним ливадама крај речице Луг, на пашњацима и њивама на којима је била расута по нека сеоска колиба развијало се ново насеље. Већ 1885. године подигнут је први парни млин!
Младеновац је за варош проглашен 2. августа 1893. године указом краља Александра I Обреновића, када почиње нагли привредни развој места и досељавање бројних занатлија и трговаца. Прва основна школа почела је са радом 1895. године, а 1904.  изграђена је пруга уског колосека Младеновац – Аранђеловац – Лајковац. Изградњом те пруге и раније проласком пруге Београд – Ниш, Младеновац постаје значајан чвор железничког саобраћаја тадашње Србије и јак извозни центар говеда, ситне стоке, пшенице и кукуруза. Најстарија кланица и фабрика саламе основана је 1907. године, што представља почетак индустриализације вароши. Године 1920. основана је и прва фабрика џакова. Упоредо са трговинско-занатским и индустријским развојем, развија се и административна функција вароши те тако, средиште истоименог среза Младеновац постаје 1930. године, којем је касније припојен и Космајски срез.
Према легенди, назив „Младеновац“ потиче од Младена, једног од тројице браће који је 200 година после Косовског боја дошао у овај крај. Место где су његови потомци формирали породице по њему је добило назив. Први званични подаци о насељу на овом подручју спомињу се у турском попису становништва из 1528. године.

 

Младеновац  Инфо

Број становника: 56.389
Град Младеновац: 22.000 (2. Аугуста 1893 проглашен за варош, а средиште среза постаје 1930. године)
Површина: 338 км2
Број насеља: 22
Сеоска насеља: Амерић, Белуће, Бељевац, Велика Иванча, Велика Крсна, Влашка, Дубона,Јагњило, Кораћица, Ковачевац, Мала Врбица,Марковац, Пружатовац, Рабровац,Сенаја,Црквине, Шепшин
Приградска насеља: Рајковац, Међулужје, Границе, Младеновац (село)
Путна мрежа: 118 км регионалних, 28 км магистралних и 162 км локалних путева
Дан општине: 2.Август

Предраг  Алексендрић

Надамо се да смо у овом кратком представљању Младеновца и његове богате историје успели да у вама пробудимо жељу да се и сами уверите у лепоту и дух који га красе. Капија питоме и лепе Шумадије широм је отворена за све добронамерне госте.

Занимљивости 

Године 1965, за једну ноћ, “плавци” из Врбице булдожером су просекли “булевар” тако да је ујутро пукао поглед ка Техничкој школи. Булевар је потпуно завршен 29.11.1980. а прва три мања типска солитера с десне и леве стране булевара и дугачка зграда преко пута обданишта започете су пре 1967. године. Техничка школа је прва “изашла на брдо”, саграђена 1961. пре пробијања булевара. Зграду, која је у почетку била предвиђена за основну школу, градио је “Режијски одбор општине” по типском пројекту а надзорни орган је био Бора Ђермановић.